Lengéscsillapító

Lengéscsillapító

A lengéscsillapító feladata:

A lengéscsillapító  elsődleges feladatát úgy lehet megfogalmazni, hogy a kerekek úton tartása minden körülmény között vagyis a folyamatos kapcsolat biztosítása az út és a kerék között . Aztán persze a fontossági sorrendbe bekerült a komfort érzet is és még jó néhány tényező.

Az olajnyomásos lengéscsillapító működési elve:

Amikor a lengéscsillapító szára lefelé mozdul, a 8-as dugattyú bővebb szelepein keresztül átáramlik az olaj, ekkor a fenékszelep zárva van. Ez a nyomóerő. Ilyenkor a szár viszonylag könnyen benyomható.
Mikor a szár elindul visszafelé az olaj a szűkebb keresztmetszetű átömlésen kényszerül átpréselődni a 8-as dugattyúba, a fenékszelep kinyit, hogy az olaj cirkulálhasson. Ez a húzó erő. Ilyenkor a szárat jóval nehezebb kihúzni. Í spirálrugó keménysége valamint a lengéscsillapító húzó és nyomóerejének hangolása adja meg a csillapítási-rugózási karakterisztikát.

A gáznyomásos lengéscsillapító működési elve:

Soka nem tudják, hogy a működési elvben nincs eltérés a gáznyomásos illetve az olajos lengéscsillapító között. Sőt mi több, még a szerkezeti felépítésben sincs eltérés. A különbség a gáztérben rejlik. Miért van szükség alacsony nyomású gáz jelenlétére a lengéscsillapítóban?
A lengéscsillapító működés közben felmelegedhet. A meleg olaj hajlamos megritkulni, felhígulni, amitől a lengéscsillapító felpuhulhat, ezáltal a hatásfoka csökkenhet. Mivel a gáz folyamatos nyomász gyakorol a lengéscsillapítóban lévő olajra, így az nem képes felhígulni. Így a lengéscsillapító hatékonysága szélsőséges, magasabb működési hőmérséklet alatt is állandó tud maradni.
Itt most nem arról van szó, hogy az egyik jobb, mint a másik vagy hogy az olajnyomásos folyton felpuhul, csupán a gáznyomásos lengéscsillapító több biztonsági tartalékkal bír. Az azért hozzá kell tenni, hogy igen komolyan meg kell dolgoztatni a futóművet ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen, s az is igaz, hogy az új vagy felújított lengéscsillapítóknál ennek az esélye szinte nulla. Idővel mindék típus felpuhulhat, hiszen az olaj elöregszik, felvizesedik ez által nem lesz megfelelő a hatásfoka.

kosár Lengéscsillapító kereső

lengéscsillapítók